Bakker Werry en echtgenote Christel. Beeld: RTV
Twee broden bij een pot choco
De broodprijs bij de bakker stijgt al maanden door de hoge energie- en grondstofprijzen. Terwijl het begin dit jaar nog 2,40 euro was, gaat het nu naar 3 euro. Enkel supermarkten lijken immuun. Aldi verlaagde onlangs zelfs nog de prijs van wit brood met tien cent en Albert Heijn gaf twee broden bij een pot choco. “Ze hebben daar een goeie reden voor”, aldus Bakkers Vlaanderen.
Brood als lokmiddel
Bakkers Vlaanderen adviseerde zijn leden in maart al de prijs voor een groot wit en bruin naar 2,70 euro op te trekken. In oktober volgde een nieuw advies om de prijs naar 2,94 te brengen. Op die manier wordt de kloof met de supermarkten - waar men soms amper de helft vraagt - alleen maar groter.
Maar hoe kunnen supermarkten dat doen? “Je kan discussiëren over de kwaliteit, maar dan nog zijn die prijzen te laag, ze maken er geen winst op”, zegt Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen. “Het is voor hen een lokmiddel. Iemand die in de supermarkt om brood gaat, stapt niet snel buiten zonder iets anders.Met de winst die ze maken op die andere producten, betalen ze de vaste kosten. Wat oneerlijke concurrentie is. Een bakker heeft enkel wat hij bakt om de kosten te betalen. Maar hun aanpak werkt. De Vlaming koopt al vaker brood in de supermarkt dan bij de bakker.”
Beeld: Belga
Cijfers
Tussen 2009 en 2020, dus voor de energiecrisis en voor de oorlog in Oekraïne, zakte het aantal warme bakkers in ons land met 16 procent. In 2018 waren er in ons land duizend warme bakkers minder dan in 2009. In die periode verdwenen elke week twee warme bakkers. In 2021 telde Vlaanderen nog 2.708 warme bakkers, in 1994 waren dat er nog ruim 4.000. (Bronnen: RTV, De Morgen en Het Nieuwsblad)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten