dinsdag 18 september 2018

Vrijwilligersfeest

Afgelopen vrijdag trakteerde het lokaal bestuur de Herenthoutse vrijwilligers op een hapje en een drankje. Nieuw dit jaar was de fotobooth die al snel voor veel jolijt zorgde ...

Burgemeester Patrick Heremans verwelkomde zo’n 250 vrijwilligers en sloot zijn dankwoord af met een ode aan de vrijwilliger ... Hieronder zijn dankwoord en ode!


Beste Huirtuitse vrijwilligers

In naam van het lokale bestuur, gemeente en OCMW, heet ik jullie van harte welkom op dit vrijwilligersfeest.

Het is een moment dat we gebruiken om onze dank tegenover jullie uit te spreken. Stel je immers maar eens voor: een gemeente zonder vrijwilligers. Dan waren er ook geen verenigingen, geen adviesraden, geen ondersteuners, geen mensen om zieken te bezoeken, geen chauffeurs voor de mindermobielencentrale, geen lesgevers in het dienstencentrum, geen bedieners in de cafetaria, geen tentenbouwers en opruimers, ... Dan zou er ook veel minder leven zijn in de brouwerij en zouden tal van activiteiten gewoonweg niet meer kunnen plaatsvinden.

Bobbejaan Schoepen zaliger zong ooit dat er niks zo erg was als een café zonder bier. Ik kan u echter zeggen: een gemeente zonder vrijwilligers zou veel erger zijn en veel meer schade veroorzaken. In zo’n gemeente zou ik alvast niet willen wonen en daarom zijn wij met z’n allen zo blij dat jullie door jullie inspanningen hier in Herenthout voor een drive zorgen die ver buiten onze gemeentegrenzen uitstraalt.

Daarom beste aanwezigen zijn wij als lokaal bestuur zo dankbaar. Dankbaar voor jullie dagelijkse inzet en voor jullie aanstekelijk enthousiasme. Het is door mensen als jullie bezig te zien dat anderen jullie voorbeeld willen volgen en dat onze bruisende gemeente op hetzelfde elan kan verder werken. Bedankt daarvoor.

Het vrijwilligerswerk wordt in de hele wereld niet toevallig gesymboliseerd door één of twee of meerdere handen. Vrijwilligers zijn dan ook de mensen die niet te vies zijn om de handen uit de mouwen te steken en het daardoor aangenamer, veiliger of mooier maken voor hun omgeving. De jonge hand die de verrimpelde vastpakt, het paar handen dat iemand optilt, de gehandschoende hand die helpt puin te ruimen of een verband aanlegt, de sterke hand waarmee tenten en podia worden opgebouwd, een fijne hand die tekent, een getrainde hand die planten snoeit, aantoont hoe de sportoefening best gebeurt, ... Het vrijwilligerswerk bestaat in feite uit handen die in beweging zijn in functie van anderen.

Omdat jullie een voor een voorbeelden zijn voor vele anderen wil ik eindigen met een ‘ode aan de vrijwilliger’ ...

Beste vrijwilliger van Herenthout
Wees maar zeker: jullie zijn gesneden uit het juiste hout
Dag in dag uit in de bres voor andere personen
Dat is toch iets wat we absoluut moet blijven beklemtonen
Zichzelf aan de kant plaatsen en niet voor eigen succes gaan
Dat is waar vrijwilligers voor staan
Soms helpen in huis Driane of in de bibliotheek
Soms gewoon het bakken van een lekkere cake
Wat die vrijwilligers bij ons ook doen
Één ding is zeker: ze doen het niet voor de poen
Daarom willen we hen op een dag als vandaag van uitermate bedanken
Zij geven immers zuurstof waardoor anderen energie kunnen tanken
Bovendien zetten zij zich in op heel flexibele uren
Heel Herenthout hoopt dat dit nog lang zo mag blijven duren
Iedereen plukt daar op een of andere manier de vruchten van
Wij zijn van jullie de grootste fan
Wij hopen dat jullie van deze avond kunnen genieten
Jullie zijn hier nu immers op visite
Er is hier iets te drinken en te eten
En je kan heel de avond met andere vrijwilligers daten
Tot slot: vele malen dank voor alle inspanningen dag na dag
Jullie krijgen alvast een superpositief eindverslag!

Burgemeester Patrick Heremans
14 september 2018

Geen opmerkingen: