dinsdag 22 januari 2019

Culturele hoogmis

GOC Ter Voncke was zaterdag tot de nok gevuld voor de jaarlijkse hoogmis van Cultuurraad en Jeugdraad. Maar liefst 325 aanwezigen - een record - zagen Jef Aerts en Stefan Laenen (Cultuurprijs), Jeugdatelier Matsijs (Jeugdduim) en Marcel Geeraerts (Trofee van Verdienste) met de hoofdvogels aan de haal gaan. Proficiat aan de winnaars en alle andere genomineerden!

De uittredende GBL-schepenen Patrick Heremans (cultuur) en Tine Witvrouwen (jeugd) werden aan het begin van de achtste gezamenlijke gala-avond door het presentatorsduo Magali Hoefkens en Stefan Laenen in de bloemetjes gezet voor hun gewaardeerde inspanningen tijdens de voorbije legislatuur.
Daarna werden nieuwbakken schepenen Michel Van Hoof en Willy ‘Wiekes’ Torfs aan de tand gevoeld. In een ludiek dubbelinterview werd Michel gevraagd naar zijn droomvrouw, Willy werd erop gewezen dat de speeltijd met de Chiro nu wel echt voorbij is en dat het tijd wordt om ernstiger te wezen. De Wiekes had trouwens een primeur voor de aanwezigen: 2019 zal niet alleen de geschiedenis ingaan als het jaar waarin hij schepen werd, straks wordt hij ook nog eens vava! Over de Willy Torfs Arena werd met geen woord gerept.
Net als de vorig jaren werden de genomineerden voor de Cultuurprijs en de Jeugdduim middels een filmpje aan het publiek voorgesteld. Vooral het filmpje van Fee Van Herck waarin de laureaten van vorig jaar de revue passeerden zat knap in elkaar.

AND THE WINNER IS ...
De prijzen dan. Het schrijversduo Jef Aerts en Stefan Laenen werd voorgedragen door de Herenthoutse bibliotheekcommissie. Die kon naar eigen zeggen niet om het boek ‘Herenthit’ heen. De auteurs vertellen hierin het verhaal van de Huirtuitse popgeschiedenis. Uiteindelijk verzamelden Aerts en Laenen zoveel materiaal, dat hun opzoekingswerk een voorstelling baarde. De twee schrijvers kregen trouwens een vrij podium en mochten een en ander dunnetjes overdoen. Aan het eind van Herenthit Light trok Jef Aerts de zaal in om enkele Huirtuitse popgeschiedenisschrijvers in hun hulde te betrekken: Anita, Herman Cambré, Filip Goormans, Young Voices, ...
Aerts en Laenen wonnen de Cultuurprijs ten koste van het uitverkochte Clamotte Rock met amper één stem verschil. Het bordje uitverkocht doet de organisatoren trouwens niet denken aan uitbreiding. “Het is niet onze ambitie om groter te worden”, wist Joachim Van den Bulck. In de wandelgangen kwamen we trouwens te weten dat Kaiser Chiefs niet zullen optreden op Clamotte wegens te duur. Er wordt nu onderhandeld met een andere grote naam.
De op één na meest gesmaakte prestatie van een genomineerde op het podium ging evenwel naar Emilia Kuppens. Zij verraste vriend en vijand met enkele gevatte uitspraken, zoals Ik mis de mis niet. Een leuk wistje-datje waarmee ze uitpakte, was ook dat bisschop Johan Bonny ooit bij haar geslapen heeft. Op de zetel, weliswaar!
Uiteindelijk ging de Trofee van Verdienste naar Marcel Geeraerts voor het baanbrekend werk dat hij met Poco heeft verzet. Tijdens een spannende telling van de stemmen op het podium won ook hij met amper één stem meer dan Clara Janssens.
De Jeugdduim ging al voor de derde keer naar JAM, deze keer ten koste van G-judo Mori-No-Otoko en de werkgroep rond het nieuwe skatepark. Het 40-jarige jeugdatelier won de duim voor hun gepimpte elektriciteitskasten in onze dorpskern.
Naast de muzikale intermezzo’s Jean-Paul en Filip waren er ook twee korte optredens van Jubile. Op hun setlist stonden ‘Opus 1’, ‘Paper Moon’, ‘In My Life’ en ‘Jeepers Creepers’, zowaar een nummer met een link naar Herenthit.

Veel meer foto's vind je op de pagina van Koninklijke Fotoclub Toreke, die de avond prachtig documenteerde. Bedankt!

Geen opmerkingen: