zondag 30 oktober 2016

2016, recordjaar voor Levensloop België

Meer dan 3,3 miljoen euro. Zoveel hebben de vrijwilligers van Levensloop België in één jaar ingezameld. Een record!

Elk jaar wint het 24 uur durende solidariteits- en fondsenwervingsevenement tegen kanker aan populariteit, zowel bij sympathisanten als bij Vechters (mensen die kanker hebben of gehad hebben). Dit jaar liepen meer dan 65.000 teamleden in 25 gemeentes rond verschillende Levensloop-parcours om de meer dan 3.200 Vechters te tonen dat zij er niet alleen voor hoeven te staan. In het zesde bestaansjaar van Levensloop werd bovendien de kaap van 10 miljoen euro fondsenwerving tegen kanker gerond.

66.829 lopers in 1443 teams
3.208 vechters
3.321.962 euro voor strijd tegen kanker
Meer dan 10 miljoen euro op 6 jaar

De populariteit van Levensloop is hartverwarmend. “De cijfers van 2016 zijn ronduit overdonderend, Levensloop is een echte solidariteitsbeweging geworden in België,” vertelt Brecht Gunst, Nationaal coördinator Levensloop. “Maar de echte kracht van Levensloop schuilt ‘m in de sfeer en de steun en kracht die Vechters putten uit zo’n evenement.”

“Levensloop is het evenement van het jaar. Je komt er telkens mensen tegen die je begrijpen met een enkele blik. De steun die je daar als Vechter krijgt van familie, vrienden en kennissen, maar ook van de aanwezige vrijwilligers is onbetaalbaar. De emotionele rollercaster is immens. Je komt op elke Levensloop ook mensen tegen die je kent, want Levenslopers zoeken elkaar op. (...) Iedere kankerpatiënt, van welke afkomst deze ook is, kan zich thuis voelen op Levensloop. Het zijn de VIP’s ... - Agnes Put, Vechter sinds 2008

AMERIKAANS CONCEPT
In 2011 importeerde Stichting tegen Kanker het concept uit de Verenigde Staten, met een bescheiden drie Belgische evenementen. Op enkele jaren tijd is het een onstuitbare solidariteitsactie tegen kanker geworden, met 25 events door heel België. De solidariteit geeft Vechters een vaak broodnodige oppepper, en het ingezamelde geld gaat integraal naar de strijd tegen kanker.
“Dankzij Levensloop kan Stichting tegen Kanker nog meer investeren in de strijd tegen kanker. Onze prioriteit is en blijft onderzoek steunen, maar we helpen patiënten en naasten om de ziekte en haar weerslag zo goed mogelijk het hoofd te bieden en moedigen iedereen ook aan om gezond te leven door niet te roken, zonnebanken te vermijden enzovoort. We willen ook informeren: iedereen kan terecht bij Kankerinfo met alle vragen rond kanker of voor psychologische bijstand, via het gratis nummer 0800-15 802 en www.kanker.be/info. En bij al die initiatieven tegen de ziekte krijgen we onmisbare steun van Levensloop en iedereen die zich inzet voor Levensloop. Bedankt aan iedereen die zich inzet voor Levensloop en de strijd tegen kanker in het algemeen!” aldus Brecht Gunst.

Levensloop 2015. Een weekend voor de ‘Vechters’. Het was super! Het weer zat 100% mee, er was een grote opkomst en er werd een geweldig geldbedrag ingezameld maar bovenal, ‘wij’ werden rotverwend!
Het is een weekend om nooit te vergeten. Met kanker sta je op en ga je slapen. Ik probeer het een plaats te geven in mijn leven en de ene dag vlot dat beter dan de andere maar tijdens dit weekend scheen er veel licht in de duisternis. Onvergetelijk! De negatieve kanker bezorgde mij een positieve, emotionele ervaring. Levensloop 2015 zal altijd behoren tot één van de mooie momenten in mijn leven. Bedankt levensloopteam! - Monique Goossens, Vechter sinds 2011

WAT IS LEVENSLOOP?
Het is een feestelijk evenement voor alle leeftijden en draait helemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker Met Levensloop is het de bedoeling om een hele gemeenschap 24u samen te brengen in de strijd tegen Kanker. Verenigingen, bedrijven, vrienden, etc. kunnen zich solidair tonen door een team te vormen om 24 uur in estafette te lopen of te wandelen, kanker slaapt namelijk ook nooit. Deze teams kunnen ook fondsenwervingsacties ondernemen of zich laten sponsoren. Levensloop is dus zeker geen competitie, maar een evenement waar solidariteit centraal staat.
Tijdens Levensloop staat solidariteit met de Vechters (patiënten of ex-patiënten) en hun familie en vrienden centraal. Zij zijn de vips op het evenement Het evenement wordt helemaal gedragen door vrijwilligers die patiënten en naasten een hart onder de riem willen steken. Meer op: Wat is Levensloop?.

“Levensloop is een evenement dat een leven verandert. Het is een combinatie van individuele noden die met anderen worden gedeeld, in een gezamenlijk streven kanker klein te krijgen. Levensloop is zo uniek omdat het zich op alle patiënten richt, ongeacht hun type van kanker, en dat het hele gemeenschappen achter één doel schaart. - Cindy Menache, Vechter sinds 2005

Hoofdpartner AXA Belgium heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan Levensloop. De inspanningen van het bedrijf beperken zich niet enkel tot financiële en logistieke steun: meer dan 300 werknemers, makelaars en bankagenten van het bedrijf waren aanwezig op de verschillende Levenslopen als vrijwilliger van AXA Hearts In Action. Ze toonden zich van hun beste kant en deden aan fundraising om dit initiatief een extra duw in de rug te geven. (Bron: Stichting tegen Kanker)


Levensloop in cijfers ...

zaterdag 29 oktober 2016

Opgejaagd hart

Paulien Heylen schrijft een boek. En ze doet dat goed. ‘Opgejaagd hart’ is de titel van haar eerste dichtbundel, waarvan het grootste deel het voorbije jaar werd geschreven. Rode draad doorheen haar gedichten en verhalen? Humor!

Paulien studeert maatschappelijk werk aan Thomas More. Schrijven is voor haar altijd al een uitlaatklep geweest. Na een zware dag op school schreef ze haar frustraties neer, kwestie van alles een plaats te kunnen geven. Een en ander kwam in een stroomversnelling toen ze in het vierde middelbaar een leerkracht heel gedreven over poëzie hoorde praten.
Via een vriendin leerde Paulien de muziek van Jelle Cleymans kennen. “Hij heeft een bijzondere manier om te spelen met taal en dat gaf me nog meer zin om er iets mee te doen”, zegt Paulien deze week in Rondom. Toen ze even later in contact kwam met iemand die via Boekscout.nl al iets had uitgegeven, was de trein vertrokken.

HUMOR
Paulien probeert met haar teksten steeds een glimlach om de mond van de lezer te toveren. “Al ga ik ook de zwaardere thema’s niet uit de weg”, zegt ze. “Ik heb al ervaren dat zo’n dingen benaderen met een lichte noot, ze veel toegankelijker maakt.”
Ze weet dan ook waarover ze praat. Paulien werd namelijk geboren met het syndroom van Turner, met 1 op ongeveer 2.500 levend geboren meisjes één van de meest voorkomende chromosomale afwijkingen. Die aandoening heeft er onder meer voor gezorgd dat ze geen kinderen kan krijgen en dat ze een hartafwijking heeft, zaken waarmee een tiener het tijdens de adolescentie best moeilijk mee heeft. “Maar het schrijven heeft me geholpen”, relativeert Paulien haar situatie.
Anderzijds was Paulien ook altijd de relatietherapeut als er in haar vriendinnenkring probleempjes waren. “Ik trok me die dingen nogal aan en wellicht daarom wisten ze me te vinden. Met mijn gedichten probeer ik te laten voelen dat je als mens, die bepaalde emoties ervaart, zeker niet alleen staat.”
Of er ook een tweede bundel komt, weet Paulien op dit ogenblik niet. “Ik laat nu alles gewoon op me afkomen. Een tweede bundel komt er alleen als er voldoende materiaal is waar ik zelf over tevreden ben.”

‘Opgejaagd hart’ (ISBN 978-94-022-3008-6) bevat 26 gedichten en korte verhalen. Het boekje wordt uitgegeven bij Boekscout.nl, telt 48 bladzijden en kost 14,99 euro.

donderdag 20 oktober 2016

Einde weg- en rioleringswerken Bouwelse Steenweg in zicht

De werken op Bouwelse Steenweg lopen stilaan ten einde. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden beschikte de aannemer overeenkomstig het bestek over 120 werkdagen. Het gemeentebestuur laat weten dat de werken binnen de voorziene termijn kunnen voltooid worden. Al zijn ze uiteraard weersafhankelijk waardoor wijzigingen in de plannen steeds mogelijk zijn.

Na de aanleg van het fietspad en de watergreppel ziet de planning er als volgt uit:
Van 7 tot 18 november 2016 wordt de Bouwelse Steenweg afgesloten voor alle doorgaand verkeer. De aannemer gaat dan de ontbrekende stukken riolering in de baan aanleggen en de toplaag van het bestaande asfalt affrezen. Plaatselijk verkeer is wel toegelaten. De woningen blijven bereikbaar via Bouwelse Steenweg en/of Blokt. Het doorgaand verkeer richting Grobbendonk zal omgeleid worden via Molenstraat, Herentalse Steenweg en Herentals.
Er geldt dan ook een aangepaste busdienst: lijn 513 zal vanaf Herenthout Markt rijden naar de oprit van de E313 Herentals (oprit 21) en aan Herentals West (afrit 20) de E313 verlaten. De leerlingen die nu nog opstappen aan de haltes langs de Bouwelse Steenweg worden tijdens deze periode niet meer opgehaald en/of afgezet.
Op 14 en 15 november 2016 wordt Bouwelse Steenweg volledig afgesloten voor alle verkeer. Ook het plaatselijk verkeer is niet toegelaten. De aannemer gaat dan een nieuwe toplaag aanbrengen. Ook Blokt wordt volledig afgesloten.
Vanaf 19 november 2016 wordt op Bouwelse Steenweg het eenrichtingsverkeer terug ingevoerd en dit tot vrijdagavond 2 december 2016. Vanaf dan zal Bouwelse Steenweg in beide richtingen opengesteld worden.
Voor fietsers hebben deze werken geen gevolg. Zij kunnen steeds het fietspad blijven gebruiken.

Meer info >>> De Lijn: T 03-218 14 75 - Technische dienst: T 014-50 78 58

Plantjesweekend

Met 290.460 verkochte azalea’s was de 22e editie van het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker weer een schot in de roos. De organisatie zamelde met de actie 2.033.220 euro in. Dat geld zal ze in verschillende steun- en zorginitiatieven voor kankerpatiënten investeren. Kom op tegen Kanker bedankt de vele plantjeskopers, maar tegelijk ook de duizenden actievoerders voor hun inzet.

Met een opbrengst van ruim 2 miljoen euro overtreft de inzamelactie het record van vorig jaar. Toen brachten actievoerders 288.875 azalea’s aan de man. Om dit resultaat te behalen vatten duizenden vrijwilligers van 311 plantjesploegen sinds vrijdag post aan winkels, op markten of in bedrijven. In totaal werden op 600 locaties verspreid over gans Vlaanderen azalea’s verkocht.
Frank Deboosere, campagneleider bij Kom op tegen Kanker: “Jaarlijks krijgen meer dan 38.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Ik heb dit weekend zelf mogen vaststellen hoe duizenden plantjeskopers en -verkopers mee een vuist tegen deze ziekte hebben gemaakt. Ik vond het bijzonder hartverwarmend. Jullie niet-aflatend enthousiasme bouwt bruggen die geen enkel kankermonster kan vernietigen.”

OPBRENGST INTEGRAAL NAAR STRIJD TEGEN KANKER
Ook Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, reageert tevreden en benadrukt dat elke verkochte azalea ook écht een verschil maakt. “Iedere euro die we met de plantjesverkoop inzamelen, investeren we weloverwogen terug in onze strijd tegen kanker. Met het geld kunnen we onze Kankerlijn en de vele zorgvrijwilligers in meer dan 45 ziekenhuizen actief houden. Maar evengoed ondersteunen we er lotgenotengroepen mee of organiseren we activiteiten voor kinderen met kanker.”

HERENTHOUT
In Herenthout verkochten vrijwilligers tijdens het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker maar liefst 1.200 azalea-plantjes. Zo kon - inclusief giften - het bedrag van 8.428 euro overgemaakt worden aan de Vlaamse Liga tegen Kanker. Nogmaals veel dank aan iedereen!



Plantjesweekend 2016

woensdag 19 oktober 2016

Kids First!

Het lokaal bestuur van Herenthout vindt dat kinderen en jongeren mee de koers van Herenthout moeten kunnen bepalen. De gemeente wil hen dan ook een duidelijke stem geven in het beleid. Onder het motto en de naam ‘Kids First’, organiseert de gemeente daarom drie keer per schooljaar een overleg in samenwerking met de Herenthoutse scholen, waarbij geen enkel thema taboe is. Elke Herenthoutse lagere school wordt hierin vertegenwoordigd door vier leerlingen, waarvan twee uit het vijfde en twee uit het zesde leerjaar. Schepen van jeugd Tine Witvrouwen en jeugdconsulent Ellen Paepen begeleiden Kids First.

Op 18 oktober 2016 werd de aftrap gegeven van de Kids First meetings, met als thema mobiliteit. De kinderen brachten alvast een hele ideeënstroom mee en lanceerden zelfs al een tekenwedstrijd, in het kader van spelende kinderen en verkeersveiligheid.
Veilig kunnen fietsen, wandelen en spelen is een belangrijk topic voor het lokaal bestuur van Herenthout en Kids First. Kids First doet daarom een oproep aan alle Herenthoutse kinderen van zes tot twaalf jaar, om een ontwerp te maken voor mooie, opvallende verkeersborden, om automobilisten te waarschuwen. De tekening moet gemaakt worden op een liggend A4-formaat en moeten herkenbaar zijn vanop afstand. Maximum tien kleuren mogen gebruikt worden en bij voorkeur in stift. De tekeningen kunnen afgegeven of opgestuurd worden naar het gemeentehuis van Herenthout, ter attentie van Kids First, met vermelding van naam en adres en dit ten laatste op 30 november 2016. Kinderen mogen ook meerdere ontwerpen indienen.
De leden van Kids First nemen de strenge taak van jury op zich. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en bekendgemaakt op de gemeentelijke website en via de andere kanalen. Van de winnende ontwerpen worden verkeersborden gemaakt, die nadien in verschillende woonwijken en aan de schoolomgeving geplaatst worden.


Herenthout gaat voor een gemeente waar kinderen en jongeren niet verdwijnen in de stoet van mensen, maar fier mee aan kop van de optocht lopen!

Info >>> JEUGDDIENST HERENTHOUT - Secretariaat Kids First - Bouwelse Steenweg 8, 2270 Herenthout - e-mail: jeugddienst@herenthout.be

dinsdag 18 oktober 2016

Cocktails op de markt

Voor een échte caipirinha of een pisco qour moet je niet meer naar Zuid-Amerika. Die kan je voortaan ook drinken in de Latin Bar op de markt.

Carmen Ortega (45) en haar zoon Luis Ortega (29) zijn afkomstig uit Venezuela en openden in augustus een Zuid-Amerikaanse cocktailbar op de Markt. “Zoals het in België krioelt van de typische Belgische cafés, willen wij nu eens een typische Zuid-Amerikaanse cocktailbar tonen aan de mensen”, zegt Carmen vandaag in Het Laatste Nieuws. “Alle cocktails staan in het Spaans op de kaart beschreven. Van sex a la playa tot coco loco”, aldus zoon Luis. “Als de mensen iets niet begrijpen, moeten ze om uitleg vragen en zo creëren we net een uitwisseling van onze cultuur, wat uiteindelijk de bedoeling is.”

THEMA-AVONDEN
Naast de cocktails staat er maandelijks een thema-avond gepland met Zuid-Amerikaanse muziek. Op 29 oktober komt Marco Rodriguez uit Venezuela bijvoorbeeld optreden. En elke donderdag kosten alle cocktails 6 euro. “Het moet hier een echt feestje worden!”, roepen moeder en zoon in koor. (Bron: HLN)


Carmen Ortega met een cocktail in de hand. (Foto: Maria de la Cruz)

donderdag 13 oktober 2016

Veldhospitaal in Torekensschool

Nog tot en met vrijdag 14 oktober kan je in de Sint-Gummaruskerk terecht voor een prachtige tentoonstelling van Heemkring Sandelyn over het oorlogsgebeuren tijdens WOI. Bijzondere aandacht is er voor de opvang van gekwetsten in het algemeen en veldhospitalen in het bijzonder. Ook de Herenthoutse gesneuvelden van ’14-’18 komen aan bod.

De tentoonstelling kadert in een reeks van evenementen die de gemeente organiseert om De Groote Oorlog te herdenken. Ook al bleef onze gemeente grotendeels gespaard. “Het is inderdaad zo dat er in Herenthout geen slag is geleverd”, wist Eddy Horemans vorige week vrijdag op RTV. “Maar de veldhospitalen stonden destijds ook in grote burgerhuizen en zelfs in schuren. Natuurlijk ook in tenten achter het front. En in kerken en kapellen, zoals dit hier.”
Torekensschool is ingericht als een veldhospitaal uit de eerste wereldoorlog. De leden van heemkring Sandelyn, die het veldhospitaal hebben geïnstalleerd, vinden dat er te veel aandacht gaat naar het slagveld en te weinig naar de mensen en naar wat er achter de schermen van de oorlog gebeurde.

WAARHEIDSGETROUW
In het veldhospitaal zien we enkele ziekenhuisbedden, een zuster en verbanden die gebruikt werden om het bloed te stelpen. Heemkring Sandelyn heeft alles zo waarheidsgetrouw in scène gezet met originele meubels uit verschillende musea. Met dank aan Gasthuismuseum Geel en de Rode Kruisafdelingen uit Berlaar en Herenthout.
Eén van die originele stukken is een rijdende brancard. “Hier werden de gewonden of de gesneuvelden opgelegd en dan naar het veldhospitaal gebracht. En dan werden ze op de behandeltafel gelegd. Dat was een ijzeren tafel waarop de operaties of de eventuele amputaties of wat dan ook gebeurden”, aldus Eddy Horemans.

BIJZONDER KLEDINGSTUK
Een van de oud-strijders van Herenthout die op de tentoonstelling centraal staat, is Gommarus Meurs. Een bijzonder kledingstuk dat onlangs opdook bij de afbraak van een huis, brengt de man opnieuw tot leven. “Wij hebben dit een van de vorige maanden binnengekregen”, klinkt het trots. “Dat is een vest van WOI gedragen door de vader van Marie van Roos Kat, zoals ze zeggen. Het is een origineel stuk dat we teruggevonden hebben op de foto van de vader van Marie. We kunnen duidelijk merken aan de tekens dat het dezelfde vest is: de geweren met de kroon op en de strepen in gouden borduursel.”

HERENTHOUTSE GESNEUVELDEN
Ook interessant is de ere-muur met Herenthoutse gesneuvelden. Met achttien zijn ze. Uit het boekje ‘Herenthoutse soldaten in de Eerste Wereldoorlog’, dat in 2014 in de reeks ‘Vergeten Slagveld’ verscheen, is dus iemand weggevallen. Ondertussen beschikt de heemkring ook over meer informatie en foto’s. Die zullen later dit jaar nog verwerkt worden in een uitgebreidere publicatie.
Tot slot willen we graag onderluitenant Charles ‘Karel’ Baeten (°26 juni 1883) nog vermelden. Hij nam tijdens de slag aan de IJzer - na de verwondingen van zijn commandant - het bevel over de 8e Compagnie (5 Li 2/4). Hij sneuvelde roemvol in Ramskapelle op 30 oktober 1914. Het leverde hem een vermelding op in het gedenkboek ‘Onze helden, gesneuveld voor het vaderland’ (René Lyr, 1931).






De zogenaamde Kempense Club van Harderwijk met maar liefst negen Huirtuiteneiren in de rangen ...












Op 18 november 1923 werd het oorlogsmonument op de Markt ingehuldigd. Het moest herinneren aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


Gedurende de Eerste Wereldoorlog volgen de dames van het Comiteit speciale kookles: Hoe koken in oorlogstijd? Deze lessen pasten zij dagelijks in de praktijk toe door onder andere de soep te bereiden voor de bedeling door het Comiteit. Hier zien wij hen opgesmukt met de Kempische neusdoek en een witte muts. Want ze gaan op uitstap naar Berlaar. Van links naar rechts: Paulien Sols, Bertha Van Tolhuyzen, Lily Willems, Louisa Horemans, Adeline Van Tolhuyzen, Marieke Huysmans en Carolina Heylen.


Tijdens de Eerste Wereldoorlog organiseerde het Nationaal Comiteit voor Hulp en Voeding voedselbedelingen in Herenthout.


Tijdens de Eerste Wereldoorlog organiseerde het Nationaal Comiteit voor Hulp en Voeding voedselbedelingen in Herenthout. Hier poseren Jozef en Maria Delen met twee slachtrijpe varken.

Onthaalmoeders

Naar aanleiding van de Week van de Onthaalmoeder hangt er op het marktplein sinds een paar dagen een levensgroot spandoek vol dames. Met het spandoek vragen de initiatiefneemsters aandacht voor de onthaalmama’s die zich dagelijks inzetten voor kinderopvang.

Op het spandoek zie je Wendy Van Tulden, Suzy Struyfs, Diane Vercammen, Tanja Smets, Madgy Hanquet, Els Van Houdt en Sandra Gommers afgebeeld met knuffels. De (vr)olijke bende zet zich dagelijks in voor de Herenthoutse kinderen. “Het is Week van de Onthaalmoeder en wij zetten alle onthaalmoeders een keertje in de kijker voor hun dagelijkse inzet”, vertelt Diane in de kranten van Mediahuis.

woensdag 12 oktober 2016

Eerste Cultuurprijs van de Kempen voor vzw Tarmac

In Mol zijn vrijdagavond voor de allereerste keer de Cultuurprijzen van de Kempen uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Cultuurraad voor de Kempen, een koepelorganisatie voor culturele advies- en beheersorganen uit 28 Kempense gemeenten. De hoofdprijs, een cheque ter waarde van 1.500 euro, ging naar het kunstencentrum vzw Tarmac uit Meerhout.

De Cultuurraad voor de Kempen ontstond begin jaren zeventig en is een van de oudste regionale fora voor gemeentelijke culturele advies- en beheersorganen in Vlaanderen. Hun doelgroepen zijn zowel cultuurraden, academies, musea als heemkundige kringen. Het werkingsgebied omvat 28 gemeenten van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen en beslaat in oppervlakte zowat de helft van de provincie Antwerpen.
Om de culturele initiatieven uit de Kempen wat meer in de schijnwerpers te plaatsen, en meer bepaald vrijwilligers en/of amateurkunstenaars, zette de raad voor het eerst een globale prijsuitreiking op poten. Elke gemeente mocht één kandidaat voorstellen. De Herenthoutse cultuurraad vaardigde Saartje Gommers af. Gommers won begin dit jaar nog de Cultuurprijs met haar prentenboek voor kleuters ‘Een verrassing voor Pieke en Free’.

KEMPENGEVOEL
De uitreiking vond plaats in ’t Kristallijn, een socio-cultureel initiatief van Sibelco. Gelegen tussen een voltooid ontginningsgebied en een actieve groeve kadert het in een unieke driehoek van cultuur, natuur en recreatie. Coördinator Ibn De Laet verwelkomde de genodigden en schetste in het kort het belang van ‘t Kristallijn.
Frans Vangenechten, waarnemend voorzitter van de Cultuurraad voor de Kempen trok in zijn toespraak van leer tegen de politiek. Hij vond dat de Kempen achteruit worden gesteld in Brussel. Het Kempengevoel werd even later extra in de verf gezet door Jan Goris, de ere-stadsarchivaris van Herentals.

PRIJZEN
De eerste prijs ging dus naar het Meerhoutse Tarmac. Zij kregen de cheque ter waarde van 1.500 euro uit handen van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). De vzw werd door de jury geprezen voor haar brede cultuurbenadering - verschillende kunst- en cultuurdisciplines komen er aan bod -, hun ruime uitstraling, hun “creatief aanbod met originele projecten” en hun gemeenschapsvormende werking door het betrekken van vrijwilligers en publiek.
Westelfolk, een groep liefhebbers van folk en folklore uit Westerlo, en muziekclub De Singer uit Rijkevorsel deelden de tweede prijs en kregen elk een oorkonde. De jury vond beide initiatieven evenwaardig. “Ze getuigen allebei van een open werking, ze zijn gemeenschapsvormend, en hun werking heeft een blik op het verleden, ze koesteren het erfgoed, houden het ook levend en ze kijken tegelijkertijd naar de toekomst”, aldus jurylid en voorzitter van het Jacob Smitsmuseum Marina Nuyts.
Verder waren er eervolle vermeldingen voor het Herdenkingsjaar van de Slag bij Hoogstraten, Jimmenas (Laakdal), de vzw Keizer Karel (Olen), Orgelcomité Octave en vzw KempArt Griet Mertens (beiden Turnhout). Zij kregen van ‘juffrouw’ Nuyts namens de jury een welgemeend "Doe zo voort!" op hun rapport.

MUZIEKACADEMIES
Tussen de sprekers en de prijsuitreiking door waren er optredens van leerlingen van de muziekacademies van Turnhout, Herentals, Geel, Mol, Heist-op-den-Berg en ... Herenthout. En onze dwarsfluitsters deden het helemaal niet slecht!
Onder leiding van Lea Bouwen speelden Leen Chody, Fee Van Herck, Anke Sauviller, Jolien Smekens, Lotte De Peuter en Shari Van der Elst drie stukken uit tien miniaturen voor vier fluiten van Camillo Wanausek. Toch ging onze voorkeur uit naar het zeskoppige jazz-ensemble uit Geel, dat gesmaakte versies bracht van ‘Song for My Father’ van Horace Silver (door Steely Dan gesampled in ‘Rikki Don’t Lose That Number’ en ‘Watermelon Man’ van Herbie Hancock. (Bron: BELGA)












Foto’s: Michel Vanmechelen

zondag 9 oktober 2016

Repair Café @ Huis Driane

Gisteren was Huis Driane het decor voor het allereerste Repair Café in Herenthout. De 14 vrijwillige aanwezige reparateurs zorgden voor een succesvolle eerste editie.

Tijdens het wachten kon je genieten van een heerlijke tas verse soep of een lekker stuk taart. De kinderen konden zich uitleven bij de PretCamionette.



Kristof Vervoort is Prins Carnaval

Kristof ‘Dolf’ Vervoort is onze nieuwe Prins Carnaval. Samen met zijn trouwe nar Micha Buermans mag hij straks het 125e carnavalsseizoen op gang blazen.

Ondertussen stromen de felicitaties via de sociale media binnen. “Graag had ik iedereen willen bedanken voor elk tof berichtje met felicitaties, steun, vertrouwen en zoveel meer. Het is onmogelijk om de honderden berichten persoonlijk te beantwoorden. Vandaar toch effe langs deze weg nen dikke merci. Het is een eer om komende stoetjaar prins van ons Herenthout te mogen zijn. We gaan ons uiterste best doen, da’s beloofd.” Getekend: Kristof en Micha. Waarvan akte!

vrijdag 7 oktober 2016

Herdenkingsmoment verkeersslachtoffers

Op initiatief van gouverneur Cathy Berx van onze provincie wordt op 28 oktober een dag gewijd aan de herdenking van de verkeersslachtoffers. Onze gemeente wil ook deelnemen aan dit herdenkings- en aandachtsmoment.

“Hiervoor nodigen we de gemeenteraadsleden uit om op maandag 10 oktober om 19.45 uur een persoonlijke intentie, foto, tekst, boodschap ... op het bord aan te brengen als blijk van betrokkenheid bij de verkeersveiligheid en de slachtoffers die ons verkeer dagelijks maakt”, aldus communicatieambtenaar Martine Lauwen. Ook de inwoners van Herenthout kunnen tot en met 27 oktober 2016 hun boodschap plaatsen op het bord.

donderdag 6 oktober 2016

WOI getekend

Ivan Adriaenssens heeft een passie voor WOI. Met het boek ‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’ (2009) hertekende hij een aantal jaren geleden het dagboekverhaal van Odon Van Pevenaege. Gisteren was Adriaenssens te gast in onze bibliotheek. De stripauteur kwam er naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog praten over zijn grote passie.

De oorspronkelijke bedoeling van Adriaenssens was een verstripping van het integrale oorlogsdagboek van Odon van Pevenaege. Geen enkele uitgever bleek echter te willen investeren in de strip, die uiteindelijk zo’n 130 bladzijden zou tellen. Standaard Uitgeverij bijvoorbeeld zei categoriek neen. Lannoo zag een en ander dan weer wel zitten, maar niet in stripvorm. Als alternatief bracht de uitgeverij het originele dagboek van de eerste wereldoorlogsoldaat uit, gelardeerd met foto’s van unieke stukken uit het archief van het In Flanders Fields Museum in Ieper en tekeningen die Adriaenssens al had klaargestoomd voor zijn strip.

IN DE VOETSPOREN VAN ODON VAN PEVENAEGE
‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’ is een beklijvend maar tegelijkertijd ook een heel toegankelijk boek geworden, waarin we unieke getuigen zijn van wat een soldaat uit WOI allemaal moest doormaken. Veel WOI-soldaten schreven een dagboek, maar slechts weinigen konden het aan de buitenwereld of het nageslacht doorgeven.
Als bij wonder kwam het dagboek van grenadier Odon Van Pevenaege bij zijn familie terecht na zijn dood. Zijn strijdkameraad en neef Cyriel bracht het in 1918 mee naar huis. Op 27 mei 2009 schonk zijn nichtje het aan het In Flanders Fields Museum.
Odon begint z’n dagboekje op de eerste dag van de oorlog, bij het vertrek uit de kazerne in Brussel. “Met een vlotte en verrassend moderne pen beschrijft hij de bewegingsoorlog die hem doorheen heel Vlaanderen bracht, vaak op voettochten van 30 kilometer en zwaar beladen met rugzak, geweer en - in het specifieke geval van Odon - ook nog een klaroen”, wist Adriaenssens. “En het dagboek reist ook overal mee.”
Na de aftocht tot achter de IJzer begon de loopgravenoorlog. Odon en de grenadiers zaten hoofdzakelijk bij Diksmuide, maar vatten regelmatig post in aanpalende sectoren.
Voor de gewone voorbijganger is er in het huidige landschap niet veel meer te merken van de metalen storm die destijds over het land scheurde. Wie het verhaal van Odon echter leest, voelt zich heel even in het midden van die wereldoorlog. De IJzerfrontsoldaat was immers aanwezig bij historische oorlogsmomenten, zoals de val van Antwerpen, de eerste slag bij de IJzer en de eerste gasaanval in de geschiedenis.
Door het tijdloze karakter en zijn volledigheid vult het dagboek de leemte van de honderdduizenden soldaten die hun verhaal destijds niet hebben kunnen neerschrijven of navertellen. Het boek vat de hele oorlog samen en brengt hem weer helemaal tot leven. De dagdagelijkse gruwel waarmee de IJzerfrontsoldaat werd geconfronteerd – of het nu de dood van een kameraad is of een soldatenslachting door mitrailleurs – spatten van de tekeningen, waarvan grote pancartes zijn opgehangen in de bib. Echt jammer dat de strip er nooit is gekomen. Jammer ook dat het boek momenteel uitverkocht is. Of er nog een nieuwe druk zit aan te komen, kon Adriaenssens ons niet vertellen.

AFSPRAAK MET ODON, RAOUL, JEAN-MARIE PHILIPPE, THOMAS ERNEST, ELSIE EN MAIRI
Momenteel werkt Ivan Adriaenssens aan zijn laatste graphic novel over WOI. Het moet het sluitstuk worden van een trilogie, waarin eerder ‘Afspraak in Nieuwpoort’ en ‘Elsie en Mairi’ verschenen.
‘De Afspraak’ vertelt het verhaal van drie militairen: een Fransman, een Engelsman en een Belg. Alle drie overleven ze de eerste bloedige Duitse aanvallen aan de IJzer. Het is het begin van een vriendschap die leven en dood zal overstijgen ... De dag nadien, vlak voordat ze gedwongen worden om afscheid te nemen, beslissen ze om elkaar exact tien jaar later te ontmoeten. Een van hen ontmoet een vierde - George Sheldon, ook een Engelsman - en maakt met hem dezelfde afspraak. Wie er komt opdagen op 1 november 1924 moeten jullie zelf maar lezen. De drie personen (Jean-Marie Philippe de Blick, Thomas Ernest Hulme en Raoul Snoeck) hebben echt bestaan en Adriaenssens heeft hun leven al tekenend en vertellende gereconstrueerd. Dat ze elkaar ontmoet zouden hebben en een afspraak zouden hebben gemaakt, is fictie. Maar de auteur verantwoordt zich overigens keurig. Het boek heeft met ‘Les Retrouvailles’ en ‘The Gathering’ trouwens ook een Franse en een Engelse vertaling gekregen. Vooral de Britten zijn naar verluidt nogal tuk op verhalen uit WOI.
Elsie Knocker en Mairi Chisholm zijn twee vrijgevochten Britse vrouwen. Tijdens de Grote Oorlog sluiten ze zich vrijwillig aan bij een ambulancekorps om gewonde soldaten te verzorgen. Ze belanden in Gent en Veurne. Noodgedwongen delen ze lief en leed, en hun vriendschapsband wordt steeds inniger. Al snel richten ze samen hun eigen verbandpost op aan de frontlinie in Pervijze, om de gewonden zo snel mogelijk te verzorgen. Hun Cellar House wordt een begrip bij de soldaten en Elsie en Mairi worden zelfs de ‘engelen’ van Pervijze genoemd. Ook Elsie en Mairi hebben echt bestaan.

UNIEKE KIJK OP WOI
Adriaenssens gaf ons een unieke kijk op WOI én hoe hij als striptekenaar die blik verwerkt heeft in zijn boeken. Met de inkleuring van zijn tekeningen bijvoorbeeld. Grijswaarden, sepia en enkele subtiel aangebrachte accenten in rood en geel verfraaien en versterken het indrukwekkende verhaal dat hij te vertellen heeft.
Met een eindeloos archief aan foto’s en tekeningen - die Adriaenssens tijdens de lezing achter zich projecteerde - en een sliert aan informatie, weetjes en gedetailleerde omschrijvingen, werden wij als het ware werd meegezogen in de geschiedenis van Odon, Raoul, Jean-Marie Philippe, Thomas Ernest, Elsie en Mairi ... De afwezigen hadden ongelijk!


De enige bezittingen van Odon die zijn overgebleven, waaronder het dagboekje, een kalender, een gebedssnoer, ...









IDENTIKIT >>> Ivan Petrus Adriaenssens (21 juni 1969) studeerde samen met Charel Cambré aan de Sint-Lucasacademie in Gent en werkte mee aan diverse strips, animatiefilms en theaterproducties. Hij kende zijn eerste succes met de jeugdstripreeks ‘Orphanimo!!’, die hij in samenwerking met de broers Michael en Luc Vincent creëerde. Tijdens diezelfde periode stond hij in voor tal van scenario’s voor strips, zoals ‘De Kriegels’, ‘Pit & Puf’, ‘Don Quichot’ en ‘De Boeboeks’. De Eerste Wereldoorlog - de eerste gefotografeerde en gefilmde oorlog - is zijn grote passie. Hij regisseerde ook het NTR-/Ketnet-game ‘Kleine stappen in een grote oorlog’. Voor ‘Afspraak in Nieuwpoort’ (2011) won hij de Stripsschapsprijs. Op 12 oktober verschijnt ook het nieuwe album in de reeks ‘Caztar’ van striptekenaar Poetzarelli (pseudoniem van Poets Luc), waarvoor Adriaenssens het scenario schreef.

De tentoonstelling ‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat’ is nog de hele maand oktober te bezichtigen in onze bib.

woensdag 5 oktober 2016

100 jaar Groote Oorlog

Ook in Herenthout wordt de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog op passende en serene wijze herdacht. In samenwerking met Kempens Karakter stelden gemeentebestuur en cultuurraad een herdenkingsprogramma samen rond de honderdste verjaardag van WOI. Het uitgebreide programma werd afgelopen vrijdag in de gemeentelijke feestzaal afgetrapt met een lezing van Julien Cannaerts.

De Eerste Wereldoorlog of de Groote Oorlog was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Miljoenen militairen en burgers vonden tussen 28 juli 1914 en 11 november 1918 de dood. 100 jaar na deze feiten zijn we er nog steeds van overtuigd dat de gebeurtenissen van '14-'18 een fundamentele invloed hebben op onze maatschappij en de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis verdienen.
Daarom zal Herenthout de herdenking van de Groote Oorlog kaderen in een breder verhaal, rond oorlog en vrede, haat en liefde, afbraak en opbouw, herinnering en bewustwording, ... “Vanuit onze culturele gemeente willen we een ode brengen aan de hoop, met een trieste herinnering aan het verleden”, aldus schepen van cultuur Patrick Heremans. “De Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen nadien als aanleiding, maar de hoop op beterschap, op vriendschap en liefde als tegengewicht. Op verschillende plaatsen en in verschillende vormen willen we hier uiting aan geven. Zonder verleden immers geen toekomst. Soms terugkijken, terug voelen, maar dan weer hopen en vooruit willen.”

VELD VAN EER
De Groote Oorlog roept bij de meeste mensen spontaan beelden op van de loopgraven in de West-Vlaamse frontstreek. Maar ook in onze contreien heeft de oorlog hevig gewoed en een grote impact gehad op het dagelijkse leven. De rol van onze provincie was cruciaal tijdens de eerste maanden van de oorlog met Antwerpen als Nationaal Reduit en ook daarna vanwege de bezetting en de grens met het neutrale Nederland. Julien Cannaerts kwam over de militaire gebeurtenissen tijdens WOI in Herenthout en wijde omgeving vertellen.
Cannaerts is Heistenaar en deskundige inzake militaire forten, versterkingen en bunkers. Hij had het over de Duitse inval op 4 augustus 1914 en de daaropvolgende militaire operaties, toegespitst op de gebeurtenissen in Herenthout en omgeving.
De enthousiaste fortgids had zich goed gedocumenteerd met - vooral - Duitse kaarten. Deutsche Gründlichkeit, weet je wel. Cannaerts haalde ook de Herenthoutse gesneuvelden erbij, waar en in welke omstandigheden ze omkwamen etc. Bizar was wel dat ene Josephus Claes zes dagen na wapenstilstand overleden is op het veld van eer ... Hoogstwaarschijnlijk kwam de ongelukkige een verdwaalde Duitser tegen die niets van de wapenstilstand afwist.

NOODWONING
Na de lezing kon er een bezoekje gebracht worden aan de noodwoning. Het gaat om een kleine houten replica op ware grootte (6m x 6m) met drie kamertjes. De Belgische regering had een eeuw geleden, na de vernieling van 65.000 woningen in onze streek, besloten over te gaan tot de oprichting van dergelijke gebouwen.
“De Selkit is uit zijn as herrezen!”, hoorde je links en rechts toen men het huisje had opgebouwd. Voor hen die niet mee zijn: de Selkit was destijds een jeugdclub die begin jaren 80 tegen de grond is geslagen. Het toeval wil nu dat de noodwoning op exact dezelfde plaats is opgetrokken.
De noodwoning, die werd gebouwd door de leerlingen van het VTI in Lier, zal tijdens de hele programmaperiode elke zaterdag en zondag toegankelijk zijn tussen 10 en 18 uur, telkens met andere thematische tentoonstellingen. De zeven mini-tentoonstellingen belichten onder meer de thema’s ‘woningnood tijdens de oorlog’, ‘muziek en WOI’, ‘Britse troepen in onze regio’ en ‘het gezin tijdens WOI’.

OORLOGSDAGBOEK EN VELDHOSPITAAL
Vandaag (5 oktober) komt Ivan Adriaenssens langs in de bib. Als auteur van strips over de Eerste Wereldoorlog geeft hij ons een unieke kijk op deze oorlogsperiode en hoe hij als gespecialiseerd auteur die blik verwerkt heeft in zijn boeken. Zijn tentoonstelling ‘Odon, oorlogsdagboek van een IJzerfrontsoldaat is de hele maand oktober te bezichtigen in de bib.
Van 7 tot 14 oktober presenteert Heemkring Sandelyn in de Sint-Gummaruskerk een veldhospitaal, een tentoonstelling die zich toespitst op de opvang van gekwetsten. Er is onder andere bijzondere aandacht voor gesneuvelde Herenthoutse soldaten. Greta Van Houdt belooft alvast de projectie van uniek filmmateriaal.



zondag 2 oktober 2016

Sushi met Charel

In Het Nieuwsblad Magazine schotelen foodstylist Erik Vernieuwe en fotograaf Kris De Smedt een BV zijn of haar lievelingsgerecht voor. Op 24 september was striptekenaar Charel Cambré aan de beurt. Zijn lievelingsschotel? Sushi!

“In de Vlaamse strip komt er wel wat eten aan te pas”, weet Charel. “Kijk maar naar de schranspartijen in Asterix. Vaak komt het ook op het einde, zoals de wafelenbak bij Nero.”
Zelf eet Charel heel graag sushi en hij heeft het de jongste twee jaren ook opvallend veel gegeten. “Omdat er sinds twee jaar een heel goeie sushibar in de buurt is, in Aarschot”, zegt hij. “We zijn er intussen vaste klant. Het zit er altijd stampvol. Vroeger aten we ook wel eens sushi, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat het zo lekker kon zijn.”
In zijn strips heeft Charel evenwel nog nooit sushi geserveerd. Althans, dat denkt hij toch. “Vandaag heb ik nog wel eten op papier gezet”, zegt hij. “In mijn strip rond Filip en Mathilde heb ik een hele hoop foodtrucks laten opdraven. Maar doe mij toch maar sushi.” (Bron: N Magazine)



zaterdag 1 oktober 2016

Nieuwe concessionaris voor het GOC

GOC Ter Voncke heeft dan toch een nieuwe concessionaris. Vanaf 7 oktober baten Virginio Da Silva en Sophie Noyens het parochiehuis uit.

Er waren bij de eerste openstelling geen kandidaten. Daarom werden een aantal zaken gewijzigd in de concessievoorwaarden en werd een tweede procedure opgestart. Deze eindigde op 25 september.
Virginio Da Silva en Sophie Noyens bleken uiteindelijk de meest geschikte kandidaten. Je kan met hen kennismaken tijdens de heropening op vrijdag 7 oktober vanaf 10.00 uur. Maandag blijft de sluitingsdag.