maandag 31 oktober 2005

Voetbaluitslagen (30 oktober 2005)

Derde provinciale C: KFC Herenthout - Schriek • 1-0
Na een mislukte start heeft KFC zich herpakt. Gisteren wonnen de jongens van trainer Paul Holemans voor de vierde keer op rij. Tom Mans scoorde tegen Schriek het enige doelpunt. Volgende zondag staat de derby tegen leider VC Herentals op het programma. KFC is in het klassement ondertussen opgeklommen naar een zesde plaats.

KBLVB: Beker van België Heren/Beker Callewaert • 1/16e finales - Terug
Kelberg Sp. Schaffen - Valvecke Herenthout • 0-2

Herenthout (voorlopig) vrij van ophokplicht

Particulieren in gevoelige natuurgebieden moeten vanaf vandaag hun vogels binnen houden. Op die manier moet de verspreiding van vogelgriep tegengegaan worden. Voor onze regio gaat het om Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Heist o/d Berg, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar en Vosselaar.
Ondertussen geldt de ophokplicht nu ook voor drie vogelopvangcentra in Oostende, Kieldrecht en Beernem. “Concreet betekent dit dat de centra plastieken zeilen over hun vliegvolières moeten aanbrengen. Dat brengt voor de centra wel extra kosten met zich mee. Met de zeilen komen geen uitwerpselen van overvliegende vogels in de kooien terecht. Bijkomend probleem is wel dat de vogels, die met de revalidatie bezig zijn, met regen en wind in contact moeten kunnen komen. De vogels moeten hun vederkleed immers waterdicht houden,” aldus directeur Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen in Gazet Van Antwerpen. De vogelopvangcentra van Merelbeke, Zele, Brasschaat en Heusden-Zolder liggen niet in, maar in de buurt van een gevoelig natuurgebied. Opglabbeek, Lierde en Herenthout moeten zich voorlopig geen zorgen maken.
De ophokplicht voor kippen en vogels die vanwege de dreiging van vogelgriep ook geldt voor particulieren die in risicogebieden wonen, ondervindt nog steeds hinder van de computerproblemen bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV). De webstek waarop men met behulp van kaarten kan nagaan of men in de buurt van een natuurgebied woont dat door trekvogels wordt gefrequenteerd, blijft moeilijk toegankelijk.
De ophokplicht voor particulieren werd door de computerproblemen al uitgesteld van vorige vrijdag naar vandaag om meer mensen de gelegenheid te geven de kaarten te raadplegen.
Maar de server van het FAVV blijft kreunen onder de belangstelling. “Op piekmomenten zijn er lange wachttijden vooraleer de kaarten geopend kunnen worden. Wat in eerste instantie een goede oplossing leek om de burger te informeren, blijkt niet opgewassen tegen de massale belangstelling”, erkent woordvoerder Pascal Houbaert vandaag in De Morgen.

Inmiddels werkt men aan een krachtiger informaticasysteem dat de bestaande problemen met de FAVV-webstek moet oplossen. De nieuwe en krachtiger webapplicatie zou “in de komende uren” online moeten worden gezet, zo heeft de Franstalige FAVV-woordvoerder Renaud Klee deze middag gezegd. Het FAVV raadt de mensen ook aan om eerst de lijst met gemeenten die deels of geheel in risicogebieden liggen, te raadplegen voor ze doorklikken naar de computerkaart. Ook dit moet overbelasting van het systeem vermijden.

“How does it féééél?”

Vanavond zendt Canvas ‘No Direction Home’ uit, de nu al legendarische documentaire over Bob Dylan van Martin Scorsese. We volgen de jonge Dylan van zijn eerste schuchtere stapjes in de wereld van de muziek tot in Greenwich Village, New York, waar hij als folkmuzikant zijn naam maakt. We zien hoe Robert Zimmerman uitgroeit tot Bob Dylan, de grote muzikant die een bevoorrechte plaats inneemt in de muziekgeschiedenis van de twintigste eeuw.
Hét absolute hoogtepunt is ongetwijfeld het beruchtste rock-’n-rollincident uit de geschiedenis, helemaal aan het eind van de bijna vier uur durende documentaire. In de Manchester Free Trade Hall klinkt uit het vijandige publiek een luid ‘Judas!’ op. Wat volgt, is de première van de snedigste versie van ‘Like a Rolling Stone’ die bekend is. Totnogtoe moesten wij het stellen met de geluidsopname, nu kunnen we zíén hoe een muzikaal op het arrogante af zelfverzekerde Dylan het publiek lik op stuk geeft met een brok ziedende rock-’n-roll die zijn gelijke niet kent.

WAT ‘No Direction Home’ van Martin Scorsese. De documentaire is ook uit op dvd.

WAAR & WANNEER Canvas, 0u35.
EXTRA Bob Dylan concerteert morgen in Vorst Nationaal en als u weet wat goed voor u is, gaat u gewoon kijken.

BLADWIJZERS Bob op de BBC en Bob op Canvas. Slurf ook even langs Bob Links en The Dylan Pool om te zien welke nummers Zijne Neusverkoudheid de laatste tijd live zoal ten gehore brengt.

zaterdag 29 oktober 2005

Spinnen en spoken

De voorbije week werd er in de kleutertuin van De Luchtballon gewerkt rond spinnen en spoken. De kleuters werd aangeleerd dat ze er helemaal niet bang hoeven voor te zijn. Gisteren werd de week afgesloten met een halloweenfeestje. De 104 kleuters werden daarbij ‘geholpen’ door de 39 leerlingen van het eerste leerjaar.

vrijdag 28 oktober 2005

Ophokregeling uitgesteld

De ophokregeling in gevoelige natuurgebieden die zoals eerder aangekondigd vandaag van toepassing zou worden bij particulieren is uitgesteld tot maandag 31 oktober 2005. Deze beslissing komt er om ieder de kans te geven om via de webapplicatie na te gaan of hij in een gevoelig natuurgebied woont. Om de webapplicatie meer ademruimte te geven vraagt het Voedselagentschap uitdrukkelijk dat enkel inwoners van gemeenten die gedeeltelijk of volledig in een dergelijk natuurgebied liggen deze raadplegen. De lijst van deze gemeenten bevindt zich hier.

Pallieterland

Onze gemeente gaat de komende jaren interlokaal samenwerken rond toerisme en recreatie met Berlaar, Bonheiden, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen, Putte en Toerisme Provincie Antwerpen. Eén en ander zal gebeuren onder de noemer ‘Lier en het Pallieterland’. De klemtoon zal liggen op de stad Lier en het natuurrijke hinterland. Het akkoord wordt vanavond door de verschillende gemeenten en de provincie getekend.
Voor 2006 hebben de zeven betrokken gemeenten een werkingsbudget van 10.000 euro bij elkaar gebracht. Verder wordt er 12.500 euro voorzien voor een overkoepelende communicatiecampagne over de Antwerpse Kempen. Ook wordt vandaag de overkoepelende webstek Pallieterland ingehuldigd. (Bron: RTV)

Imitato Show 2005 uitverkocht

Vier dagen na de start van de voorverkoop is de Imitato Show compleet uitverkocht. Eén en ander betekent dat er zo'n 900 hoeden aan de man werden gebracht. Afgelopen zondag kende café Lux een ware overrompeling en stond de teller na amper 4 uur tijd al op 750. De cowboyhoeden doen dienst als toegangsbewijs.
Inspiratie voor hun nieuwe show zochten de jongens van Imitato in de wereld van de country-and-western. De Double D Ranch in Bruggeneinde werd dan ook veelvuldig gefrequenteerd. Wij kijken nu al uit naar de Huirtuitse versies van Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt.

dinsdag 25 oktober 2005

Dorien Caers (Funakoshi Herenthout) pakt tweede plaats in Beker van Schoten

Karateclub Voris Schoten heeft met de organisatie van de ‘Beker van Schoten’ door de jaren heen een stevige reputatie opgebouwd. Dit jaar kon men onder de 470 deelnemers onder meer karateka’s verwelkomen uit Mexico, Nieuw-Zeeland, Australië, Duitsland, Marokko, Italië, Frankrijk, Engeland en Nederland. Velen hadden dit toernooi uitgekozen om een selectie te maken voor het WK voor junioren en kadetten, dat dit jaar plaatsvindt in Cyprus van 11 tot en met 13 november. Sensei’s Roger en Rigo Smidts kunnen beiden alvast terugblikken op een geslaagd tornooi, waar ze met vijf kampers twee kwartfinales en één finale wisten te bereiken.
Elisa Romero (premeniemen meisjes, -36kg) won haar eerste partij overtuigend maar verloor haar volgende kamp met het kleinste verschil (4-5). Daarna was het de beurt aan Shana Wouters (preminiemen meisjes, +36kg). In een sterk bezette reeks verloor zij haar eerste partij tegen de latere finaliste. Shana herpakte zich in haar volgende partij maar sneuvelde in de kwartfinale.
Na haar goede prestaties op het internationale Funakoshi-toernooi in Londen hoopte eerstejaars scholier Dorien Caers op een podiumplaats. Dorien zette een sterke reeks neer, maar in de finale ontbrak het haar aan zelfbeheersing en doorzicht. Kadet Bart Caers, in Engeland nog goed voor een tweede en een derde plaats, was in zijn eerste partij onvoldoende geconcentreerd en voor hij het goed en wel besefte was de wedstrijd verloren.
Melanie Spies (categorie -60 kg) tenslotte verzilverde haar noeste trainingsarbeid door in de herkansingen een Belgische international uit te schakelen die onder leiding staat van bondscoach Marc Van Reybrouck. In de kwartfinale zag Melanie haar kans om een podiumplaats te behalen nipt verloren gaan tegen een Nederlands international.

maandag 24 oktober 2005

Voetbaluitslagen (22 en 23 oktober 2005)

Derde provinciale C: Immer Voort - KFCH • 1-3 (23/10/2005)

KBLVB Eerste klasse (22/10/2005)
RS Corsica - Valvecke • 1-3
HSV Tongerlo - Fiat De Kroon • 0-2
KBLVB Tweede klasse A (22/10/2005)
Diamantschijf - Heist 04 • 1-6
Atletico - De Keyzer • 1-1
Lindau - d'Enneke • 1-12

Volleybaluitslagen (22 oktober 2005)

Eerste nationale mannen A: VC Herenthout - VTI Blok Hasselt • 1-3
De wedstrijd tegen de rode lantaarn werd een opdoffer van formaat. De Limburgers hadden in hun vorige wedstrijden nog geen punten behaald, zelfs nog geen set gewonnen. Na de behoorlijke prestaties in de eerste drie wedstrijden tegen de toppers lag puntenwinst binnen de verwachtingen van de thuisaanhang. Na een krampachtige vertoning werd de eerste set nog vrij vlot binnengehaald, maar men kon al vaststellen dat de bezoekers hun huid duur zouden verkopen. De tweede set verliep zeer spannend, bij 24-24 deden twee missers oranje-zwart de das om. Dit was duidelijk een keerpunt in de wedstrijd. De thuisspelers waren nadien het noorden kwijt en moesten in alle onderdelen onderdoen tijdens de twee laatste sets. Hasselt springt in de stand over VCH, dat enkel VC Zoersel achter zich houdt. (setstanden: 25-22, 24-26, 18-25 en 19-25).

Dames 1ste provinciale: Herenthout - Zoersel • 3-2
Heren 1ste provinciale: Herenthout - Bovoc • 0-3
Dames 3de provinciale A: Herenthout - Wevoc • 3-2
Heren 3de provinciale C: Herenthout - Olmen • 0-3

donderdag 20 oktober 2005

‘Ureca’ wint ACE Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm

Dieter Dresselaers heeft de ACE Competitie voor Vlaamse Studentenkortfilms niet gewonnen. Die eer is weggelegd voor Kenneth Taylor en zijn kortfilm ‘Ureca’. De jonge filmmaker kaapte de premie van 2.000 euro en de postproductiepremie van 7.500 euro weg.
‘Ureca’ is een komedie over Lode Pinon (gespeeld door Tom Audenaert), wiens blaasproblemen hem van een leven vol pech tot op de Champs Elysées brengen als winnaar van de Tour De France. Geheel in het volkse sfeertje van de film haalde Mattias Verraes voor de muziek zijn inspiratie bij de kleinkunst uit de jaren zeventig.
Den Dress blijft niet bij de pakken zitten. Zijn kortfilm ‘De Sussen en de Geuzen’ - voor de internationale markt bedacht met de Engelse titel ‘Green and Orange’ - is ondertussen al ingeschreven voor het Brusselse Festival van de Animatiefilm Anima, dat in 2006 haar 25ste editie viert.

Zoektocht naar nieuwe gemeentesecretaris kan beginnen

De gemeenteraad heeft de functie van gemeentesecretaris officieel vacant verklaard. Herenthout zoekt iemand met een universitaire opleiding om de afgezette secretaris op te volgen. Een examencommissie moet de beste kandidaat aanduiden. Voor het geval de nieuwe secretaris er vroegtijdig de brui aan zou geven, wordt er een wervingsreserve aangelegd. Op die manier kan de gemeente sneller een opvolger aanschrijven.

woensdag 19 oktober 2005

Rock-’n-roll-animator zonder zittend gat

‘De Sussen en de Geuzen’, de animatiefilm van Dieter Dresselaers, werd deze namiddag vertoond op het Filmfestival van Gent en zat vanavond ook in het RTV-nieuws. Zoals je al eerder kon lezen op onze weblog (25 april 2005), worden in het afstudeerproject van de 25-jarige Itegemnaar twee fanfares opgevoerd die mekaar te lijf wanneer ze tegelijk bij de kerk arriveren: de ene om een uitvaart te begeleiden, de andere voor een huwelijk.
Dieter - naast begenadigd tekenaar ook drummer én zelf actief bij een fanfare - haalde z’n inspiratie bij het België van enkele decennia geleden, toen vrijwel ieder dorp twee of drie fanfares had die mekaar voortdurend beconcurreerden en elk ook een andere politieke strekking vertegenwoordigden. “Ik vond dat een toffe periode omdat dat eigenlijk een soort van halsstarrigheid en kneuterigheid is van een fanfare die niet wil toegeven aan de andere”, vertelt Dieter op RTV. Gewoon de mode uit die tijd en de strakke vormgeving van in de jaren 60, dat spreekt mij enorm aan.”
Voor het maken van z’n kortfilm gebruikte Dieter klassieke en arbeidsintensieve technieken, met zelfgemaakte uitgesneden figuurtjes, die voor elke beeld van de film een klein stukje verplaatst worden. De 3D-technieken zijn immers niet gangbaar aan de Koninklijke academie voor Schone Kunsten in Gent en moesten ze dat wel zijn, Dieter zou ze laten links liggen. “Ik vind dat eigenlijk niet zo schoon. Ik vind het geestig om dat met de hand te maken. Je hebt daar vele meer controle over en eigenlijk ook minder”, aldus een cryptische Dresselaers. Toch probeert hij het ons uit te leggen. “Met leg-animatie is het eigenlijk altijd een beetje - ik noem dat graag - rock-’n-roll onder de camera, omdat je niet weet wat je aan het doen zijt en toch heb je daar meer controle over. Je weet ongeveer hoe je het kunt laten bewegen maar je ziet het resultaat nog niet direct.”
De reportage op RTV sluit af met Dieter’s hoop om met animatie te kunnen verdergaan. “Ik vind het heel belangrijk dat ik zou kunnen blijven tekenen. Da’s ook de reden waarom ik alles met de hand getekend, uitgeknipt en gedaan heb, omdat ik er weinig voor voel om mijn leven lang naar een computerscherm te zitten staren. Ik heb geen zittend gat, daarmee...”


EERDER VERSCHENEN
‘De Sussen en de Geuzen’ op de VPRO
‘De Sussen en de Geuzen’ veroveren Gent
‘De Sussen en de Geuzen’ op Anifesto 2005
Dieter Dresselaers stelt eindwerk voor
Dieter Dresselaers maakt animatiefilm
Dieter Dresselaers werkt mee aan bekroonde kortfilm

KLJ-sjaal rond kerktoren

Sinds gisteren siert een grote KLJ-sjaal de kerktoren van onze Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Het pronkstuk moet de Herenthoutse jeugd attent maken op de nieuwe werking van de plaatselijke KLJ-beweging. De sjaal bestaat uit 362 vierkante meter rode stof en werd door de leiding zelf in mekaar geknutseld. De brandweer had drie uur tijd nodig om het ding omhoog te hangen. De sjaal mag tien dagen aan de kerk hangen.

KLUSJESDAG
De KLJ heeft voor het weekend een programma uitgewerkt om zowel jongeren als hun ouders met de jeugdbeweging te laten kennismaken. Op vrijdag is er de ‘Dag van de Jeugdbeweging’ met een dorpsspel en een bezoek aan alle scholen; op zaterdag is het klusjesdag. Alle Herenthoutenaren kunnen dan KLJ’ers inhuren en hen klusjes in huis of in de tuin laten doen. Moet de garage opgeruimd, de tuin omgespit of het gras afgereden? Het kan allemaal tegen een billijke vergoeding.

INFO Contacteer de Herenthoutse KLJ via e-post.
EXTRA Wil je meer te weten komen over de ‘Dag van de Jeugdbeweging’, bezoek dan de webstek Jeugdbeweging.org.


Een knalrode KLJ-sjaal siert onze kerktoren. (foto:eVER)

maandag 17 oktober 2005

Herenthoutse kickboksers scoren in Oostakker

Gisteren stond in Oostakker de Open Semi-Contact Kickboxing Cup op het programma. Coach Tom Harzé kon opnieuw beroep doen op een compleet Huirtuits team.
Bono Harzé kwam in zijn reeks (-30 kg) uit tegen een tegenstander van formaat. Letterlijk dan, want: een kopje groter. Bono keek gelijk tegen een achterstand aan en had heel veel moeite om de score tegen het einde van de tweede ronde op 3-3 te brengen. In de verlengingen ging hij door op zijn elan en haalde het met 6-4. In de finale trof hij zijn maatje Kiandro van Beveren, die er gebrand op was revanche te nemen na zijn verlies op het Belgisch Kampioenschap. Na een trap tegen zijn neus een achterstand van 2 punten zag het er even heel slecht uit voor Bono. In de tweede ronde kon hij de score in evenwicht brengen en net voor het eindsignaal slaagde hij erin het winnende punt te scoren. Meteen de zesde tornooizege dit jaar voor het zevenjarige talent uit Herenthout.
Als tweede kwam Nick Geeraerts aan de beurt. Nick domineerde zijn eerste partij en vernederde zijn tegenstander met een 10-0 monsterscore. Jammer genoeg kon hij het niveau van de halve finale niet aanhouden en verloor hij de finale met het kleinste verschil: 7-6.
Coach Tom Harzé kwam als laatste op de mat en ook hij zette een schitterende eerste wedstrijd neer: 12-2. In de halve finale kwam hij uit tegen een oude bekende uit Beveren en moest hij nipt het onderspit delven: 6-8 en brons voor Tom.
De laatste voorbereidingswedstrijd voor het WK zit er dus op. Volgende afspraak is het wereldkampioenschap dat van zaterdag 5 tot en met zaterdag 12 november 2005 plaats vindt in het Canadese Niagara Falls. De Herenthoutse delegatie vertrekt op vrijdagmorgen 4 november en wordt op zaterdagnamiddag 12 november terug thuis verwacht, hopelijk met drie medailles!


Tom Harzé haalde brons in Oostakker. (foto: Tom Harzé)

Volleybaluitslagen (15 en 16 oktober 2005)

Eerste nationale mannen A:
VC Vosselaar - VC Herenthout • 3-2 (setstanden: 22-25, 25-12, 25-21, 22-25 en 15-11)
VCH was collectief zeer sterk in de eerste set tegen een team dat nauwelijks gewijzigd is tijdens het tussenseizoen en dat voor de wedstrijd op een derde plaats stond, d.i. ook de plaats waar men vorig seizoen eindigde. Na een 5-8 en 14-19 tussenstand naderde Vosselaar terug tot 18-20, maar de eerste set ging verdiend naar oranje-zwart. De tweede set was veruit de slechtste van dit seizoen en hopelijk blijft dit zo. De spelers van VCH werden pas bij 15-2 wakker geschud en hielden toen pas gelijke tred met de thuisploeg. Spannende derde set, gelijkopgaand tot 16-16, toen maakte Vosselaar het verschil. Na 18-16 en 22-18 gaven zij de voorsprong niet meer uit handen. Meermaals haasje-over in set vier tot 13-14, VCH haalde terug het niveau van het eerste halfuur en de spelers hielden het hoofd koel tot de 2-2 op het scorebord prijkte. De thuisploeg liet in het begin van de tiebreak niets aan het toeval over en raasde naar een beslissende 6-1 voorsprong, hoe Houtmeyers, Thielemans en co ook knokten de thuisploeg gaf geen krimp. Met dit onverhoopte punt komt VCH niet verder dan een negende plaats, alle tegenstanders tot op heden staan wel in de top vier gerangschikt. De komende weken zal tegen de mindere goden blijken of oranje-zwart hier thuishoort.

Dames 1ste provinciale: Spinley Dessel - Herenthout • 3-2 (16/10/2005)
Heren 1ste provinciale: VC Geel - Herenthout • 3-1
Dames 3de provinciale A: Herenthout vrij
Heren 3de provinciale C: VC Geel 3 - Herenthout • 3-1

zondag 16 oktober 2005

Voetbaluitslagen (15 en 16 oktober 2005)

Derde provinciale C: KFCH - Grobbendonk • 5-0 (16/10/2005)
KFC heeft zijn tweede overwinning beet. De derby tegen Grobbendonk draaide al snel uit op eenrichtingsverkeer en na het eerste kwartier stonden er droge 3-0 cijfers op het scorebord. Tom Mans kon al na 10’ de 1-0 binnentikken, terwijl Hans Van Dyck een own-goal van Grobbendonk aanbracht 2-0. Een zwiepende kopbal van Guy Van Laer zette de 3-0 op de bordjes. Na de koffie kreeg Kevin Janssens van Grobbendonk rood en zo kreeg KFC nog meer greep op de paars-witten. Hans Van Dyck maakte 4-0 en Jacobs kon in de eindfaze een mooi geplaatste vrije trap in de linkerbovenhoek afwerken.

KBLVB Eerste klasse (15/10/2005)
Valvecke - SK Diamant • 3-2
Fiat De Kroon - Victoria • 3-0
KBLVB Tweede klasse A (15/10/2005)
De Keyzer - Diamantschijf • 2-0
Gooreinde - Atletico • 3-4
Witte Gracht - Lindau • 6-2

Imitato Show 2005

De kaartverkoop voor de nieuwe Imitato Show start op zondag 23 oktober in café Lux om 12 uur stipt. Om iedereen gelijke kansen te geven, worden er geen kaarten gereserveerd! Wees tijdig aanwezig want uit ervaring weten we dat de kaarten snel de deur uit zullen zijn.

zaterdag 15 oktober 2005

Bril voor 1,50 euro

Dankzij een promotiestunt van de winkelketen Pearle heeft de 99-jarige Pieter Cambré een bril voor slechts 1,50 euro. De bejaarde Huirtuiteneir maakte gebruik van de promotie ‘uw leeftijd is uw korting in procenten’. Pieter kreeg bijgevolg maar liefst 99% korting bij aankoop van zijn nieuwe bril.

vrijdag 14 oktober 2005

‘De Sussen en de Geuzen’ op de VPRO

Wim Wouters laat ons met gepaste trots weten dat ‘De Sussen en de Geuzen’, de eerste animatiefilm van Dieter Dresselaers, binnenkort te zien is in het tv-programma ‘Nachtpodium’ van de VPRO! Commentaar van lange Wim: “Ja ja, onze jonge neef scheert hoge toppen. Nog even en de wereld ligt aan zijn voeten.”
We vestigen graag ook nog even uw aandacht op het volgende: zoals eerder al vermeld op onze weblog (2 oktober 2005), wordt het filmpje nu woensdag ook vertoond op het 32ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent. In samenwerking met ACE Digital House organiseert het festival namelijk een competitie voor alle kortfilms die studenten van onze Vlaamse filmscholen RITS, KASK en Sint-Lukas maakten. De prijs bestaat uit een premie van 2.000 aan de regisseur en een postproductie premie ter waarde van 7.500 euro. Afhankelijk van de keuze van de winnaar kan dit bedrag voor bijvoorbeeld een off- en online montage gemaakt worden, eventueel aangevuld met andere digitale beeld- en geluidsafwerking.

WAT ACE Competitie voor Vlaamse Studentenfilms.
WAAR & WANNEER Kinepolis, Gent • Woensdag 19 oktober 2005, vanaf 14 uur.
INFO E-post info@dieterdress.be.

donderdag 13 oktober 2005

Gewezen gemeentesecretaris krijgt voorwaardelijke straf

Het hof van beroep in Antwerpen heeft vanmiddag de afgezette gemeentesecretaris van Herenthout uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar met uitstel. Ook de geldboete van 2.750 euro moet hij alleen betalen als hij opnieuw in de fout zou gaan. De komende tien jaar mag hij wel geen openbaar ambt meer uitoefenen. De 58-jarige man, die tussen 1991 en 2004 liefst 112.546 euro (omgerekend zo’n 4,5 miljoen frank) verduisterde uit de gemeentekas, kreeg in eerste aanleg van de correctionele rechtbank in Turnhout een celstraf van anderhalf jaar.
De feiten kwamen in januari 2004 aan het licht, nadat de politie camera’s had geplaatst in het gemeentehuis. Het hoofd van de financiële dienst was al langer op zoek naar de persoon die ruim 2.000 euro ontvreemd had uit de geldkoffer. De overige 110.000 euro haalde de voormalige secretaris uit de verkoop van huisvuilzakken. De bediende die deze zakken verkocht, moest met hem afrekenen. De beklaagde gaf op zijn beurt veel lagere bedragen door aan het hoofd van de financiële dienst en stak de rest in eigen zak. Hij had de extra inkomsten nodig om te kunnen gokken op de duivensport.
De gemeentesecretaris gaf toe dat hij het geld ontvreemd had, maar beweerde aanvankelijk dat het maar om enkele honderden euro ging. Pas toen hij voor het hof van beroep moest verschijnen, nam hij de volledige verantwoordelijkheid voor het gesjoemel op zich. Hij trof ook een dading met de gemeente Herenthout en beloofde om het geld terug te betalen. Hij moest daarvoor bouwgrond verkopen en er ligt bewarend beslag op zijn huis.
Na zijn veroordeling door de rechtbank van eerste aanleg zette het gemeentebestuur de secretaris vier maanden geleden af en ontnam hem ook zijn pensioenrechten. De man ging in beroep tegen deze beslissing, maar begin deze week liet Vlaams minister van Binnenlands bestuur Marino Keulen weten akkoord te gaan met de gemeentelijke tuchtstraf. Herenthout kan nu op zoek gaan naar een nieuwe secretaris. Maar de voormalige gemeentesecretaris wil zich niet neerleggen bij die beslissing en zijn advocaat kondigde al aan naar de Raad van State te zullen stappen. (Bronnen: Gazet van Antwerpen en RTV)

woensdag 12 oktober 2005

Confiserie Lievens op het Voedingssalon

Afgelopen weekend ging op de Brusselse Heizel de 76ste editie van het Voedingssalon van start. De beurs is traditiegetrouw gewijd aan ‘alles wat met voeding en gastronomie’ te maken heeft. Een rekbaar begrip, want het Voedingssalon draait al lang niet meer om de inwendige mens alleen. Ook aan ‘het welzijn van het lichaam’ en ‘het comfort van tafel en bed’ werd gedacht. Die werden bijeengebracht in de hallen vier en acht van Brussels Expo.
“Niet goed voor de zaken”, zegt de zaakvoerder van confiserie Lievens (‘We zijn bekend voor onze neuzen’) uit Herenthout vandaag in De Morgen. “Vroeger stonden we naast de meubelen en dat marcheerde beter.”
“Mag ik een halve kilo van die cuberdons”, vraagt Adrienne uit Steendorp. “Wacht, ik wil eerst die zwarte eens proeven? Bah... Kijk, dat vind ik nu eens plezant, dat je van alles ne keer mag proeven. Er is hier echt veel te zien. Ik ben hier met mijn vriendin en we hebben net een pintje gedronken met onze mannen bij De Coninck, maar waar zijn ze nu?”

dinsdag 11 oktober 2005

Volleybaluitslagen (8 oktober 2005)

Eerste nationale mannen A:
VC Herenthout - Amigos St.-Antonius Zoersel • 2-3 (setstanden: 19-25, 25-19, 18-25, 25-19 en 14-16)
Erg geladen wedstrijd tussen twee teams die aan elkaar gewaagd waren. De bezoekers namen de beste start maar een niet te stoppen Robin Thielemans bracht zijn ploeg van 5-8 naar 16-14. Nadien lukte er nog weinig bij VCH en maakte vooral bezoeker Koen De Vrij het verschil: 20-25. Met veel inzet en vechtlust heeft VCH de start van de tweede set niet gemist, via 8-5 liep men uit tot 16-10, deze kloof werd behouden tot het einde: 25-19 en 1-1. In de derde beurt liep het gelijk tot 8-8 en toen werd het duidelijk dat de ervaring van de meeste Amigosspelers wel eens de doorslag kon geven. Via 9-12 ging het vrij snel naar 12-20, VCH naderde nog enkele punten, maar de deelwinst ging verdiend naar Amigos. Wie dacht dat de wedstrijd nu afgelopen was had het mis. Opnieuw wisten de oranje-zwarten met fraai volley de bezoekers te ontregelen. Met zware opslagdruk ging zelfs Patrick Blondeel onderuit, toch een speler die de laatste seizoenen in de liga meedraaide. Via 8-5 en 16-12 leek het een afstraffing te worden maar bij 23-14 stand, net na een gele kaart bij de bezoekers, werd het plots lastig om de klus te klaren: 2-2 na 25-19. De tiebreak werd een dubbeltje op zijn kant, haasje-over van 8-7 naar 8-9 en 10-9. Een tweede gele kaart in het bezoekende kamp zorgde niet voor het te verwachten effect. Het bleef spannend tot 14-14 maar twee missers beslisten de wedstrijd. Eerste punt voor VCH dat al twee van de betere teams op bezoek heeft gehad en met één wedstrijd minder dan de meeste teams op een negende plaats staat.

Dames 1ste provinciale: Herenthout - M. Siks • 0-3
Heren 1ste provinciale: Herenthout - Amigos • 1-3
Dames 3de provinciale A: Herenthout - VC Smash Lier • 3-2
Heren 3de provinciale C: Herenthout - Vosselaar • 3-2

Minister bevestigt straf secretaris

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD) heeft de tuchtstraf van het gemeentebestuur van Herenthout tegenover zijn secretaris bevestigd. De gemeente had de secretaris afgezet en nam zijn pensioenrechten af. De secretaris ging hiertegen in beroep maar viste dus achter het net. De minister vond geen procedurefouten in het dossier en bevestigde de afzetting en het verlies van pensioenrechten. Door de uitspraak kan de gemeente nu op zoek naar een nieuwe secretaris.
Donderdag buigt het hof van beroep in Antwerpen zich over de eventuele herziening van de strafmaat. De verdediging heeft gevraagd de effectieve straf die uitgesproken werd, om te zetten in voorwaardelijk.

maandag 10 oktober 2005

Prins Davy I regeert binnenkort over Herenthout

De 27-jarige Davy Snijers uit de Molenstraat is vrijdagavond verkozen tot prins carnaval. Als Davy I neemt hij in december de fakkel over van de huidige prins, Paul I. Dave Vervoort wordt zijn nar.
“Dit is een droom die uitkomt”, zegt de kersverse prins enthousiast in Het Volk. “Iedere stoeter droomt er wel van om ooit tot prins carnaval verkozen te worden.” Davy omschrijft zich ook als een carnavalist in hart en nieren. Bovendien viert hij dubbel feest. “Onze groep DMM (Doe Maar Mee, red.) viert haar elfjarig bestaan. En 11 is een bijzonder getal in het carnavalsleven”, verduidelijkt Davy.
De jonge prins beseft goed dat hem een zware taak te wachten staat en dat hij weinig zal thuis zijn. “Als vrijgezel heb ik het voordeel dat niemand mij thuis met een deegrol staat op te wachten”, grapt Snijers. Hij voegt er nog lachend aan toe dat de dames wel altijd hun kans mogen wagen om een prins aan de haak te slaan.
Op zaterdag 10 december 2005 wordt de nieuwe prins carnaval officieel aangesteld. De oudste carnavalstoet van het land trekt op de zondagen 26 februari en 5 maart 2006 weer door de centrumstraten van Herenthout.

Voetbaluitslagen (8 en 9 oktober 2005)

Derde provinciale C: Oosterzonen - KFCH • 1-3 (9/10/2005)
De jongens van trainer Paul Holemans pakten hun eerste overwinning van het seizoen. Tom Mans (29’ en 80’: 0-1 en 1-2) en Van Dijck (86’: 1-3) zorgden voor de doelpunten.

KBLVB Eerste klasse (8/10/2005)
Lier United - Valvecke • 4-5
RS Corsica - Fiat De Kroon • 0-3
KBLVB Tweede klasse A (8/10/2005)
Diamantschijf - Gooreinde • 3-1
Atletico - d'Enneke • 2-6
Lindau - Vera Boys • 1-5

vrijdag 7 oktober 2005

Verkiezing kindergemeenteraad

De leerlingen van vijf en zes van alle Herenthoutse lagere scholen hebben gisteren hun stem mogen uitbrengen voor de kindergemeenteraad. De ruim 200 stemgerechtigden hebben een kinderburgemeester, vijf schepenen en negen raadsleden verkozen. De verkozenen komen voor het eerst samen op zaterdag 22 oktober en zullen die dag ook de eed afleggen. Op 13 november volgt een receptie in het bijzijn van de plaatselijke pers.

VERKIEZINGSUITSLAG
Stef Janssens uit het zesde leerjaar van de Vrije Lagere School De Luchtballon werd verkozen tot kinderburgemeester. Stef behaalde 10.18% van de stemmen. Elien Auwers (9.58%) uit het zesde leerjaar van BSGO 't Klavertje wordt eerste schepen.
Werden verkozen tot schepenen: Steff Peeters (5de leerjaar, De Luchtballon, tweede schepen, 8.38%); Lore Hogewijs (6de leerjaar, De Luchtballon, derde schepen, 6.59%); Fran Frans (6de leerjaar, ‘t Klavertje, vierde schepen, 5.99%); en Tina Vervoort (5de leerjaar Klim-op, vijfde schepen, 5.99%).
Werden gekozen tot gemeenteraadsleden: Lize Wouters (5de leerjaar, De Luchtballon, 5.39%); Sebastiaan Heremans (6de leerjaar, Klim-op, 4.79%); Gilles Bittoun (6de leerjaar, Klim-op, 3.59%); Leen Van Hirtum (5de leerjaar, De Luchtballon, 3.59%); Elias Van Orshaegen (6de leerjaar, De Luchtballon, 2.99%); Driandra Frans (5de leerjaar, ‘t Klavertje, 2.99%); Marlien Echelpoels (6de leerjaar, Klim-op, 2.99%); Lotte Willems (6de leerjaar, De Luchtballon, 2.99%); en Sibren Ledegen (6de leerjaar, Klim-op, 2.40%).

donderdag 6 oktober 2005

Muzzy Horn vervangt Spare Change in De Kluis

Elk jaar heeft MiNC af te rekenen met annulaties en wat dat betreft is het dit jaar business as usual. Zo moet Spare Change zonodig zijn ding gaan doen in Londen. Maar als we de webstek van MiNC mogen geloven, hebben ze een waardige vervanger gevonden. Muzzy Horn brengt naar eigen zeggen dobro-blues die aan je tanden blijft plakken. “Tijdloze bluesklassiekers met een Horn-saus. Kleef hier dan de ervaring nog bij die Muzzy Horn de afgelopen decennia opdeed en je krijgt een bluesgig in een gezellige kroeg zoals een bluesgig zou moeten zijn”, lezen we op de webstek van de R&B Review 2005. [Muzzy Horn - guitar • Tony Smith - bass • Jordan Greenwood - drums]

WAT R&B Review 2005.
WAAR & WANNEER 't Klikske (The Blue Chevys ), De Koeter (The Backdoor Bonanzas), De Kroon (Roadhouse), Het Molenhuis (Bulls & Swinnen), De Pindop (The Mark Marshall Band), Titanic (Louisiana Men), 't Verschil (The Tuxedo Weasels), De Kluis (Muzzy Horne) • Centrumstraten van Herenthout • Zaterdag 8 oktober 2005.
TICKETS €8,00 • Vvk in de deelnemende kroegen.

woensdag 5 oktober 2005

De gedeeltelijke eclips in beeld

Geniet nog even na van de gedeeltelijke zonsverduistering van afgelopen maandag aan de hand van deze prachtige foto’s van Julien Lapere. Julien gebruikte voor zijn opnames de Canon PowerShot S2 IS.


De eclips om 10u50...

... om 10u54...

... om 11u03...

... en om 11u06. (Foto’s: Julien Lapere)

dinsdag 4 oktober 2005

Bono Harzé wint internationaal tornooi in Duitsland

Afgelopen zondag vond in Duisburg het International Topfighter Tournament in semi-contact kickboksen plaats. Door het uitvallen van de gekwetste Tom Harzé en het afmelden van Nick Geeraerts was het aan Bono Harzé om de eer van Herenthout hoog te houden. Ditmaal kon de jongeman wel in zijn eigen -25 kg gewichtsklasse aantreden.
In zijn eerste wedstrijd kwam Bono snel 2-0 voor en met twee mooie trappen tegen het hoofd van tegenstander wist hij de wedstrijd in een recordtijd met 6-0 te beslissen. In de halve finale, waarin onze jonge kickbokser uitkwam tegen een Duitse tae kwondo, verliep één en ander heel wat moeizamer. Bono keek al snel tegen een 2-0 achterstand aan en kon pas net voor tijd de stand in evenwicht (3-3) brengen en verlengingen afdwingen. Ook die eindigden in een gelijke stand (6-6) en bijgevolg moest een ‘sudden death’ uitsluitsel brengen. Hier bestaat het erin om - net als destijds in het voetbal - als eerste te scoren. Bono wist wat hem te doen stond en haastte zich naar de overwinning: 7-6 en de finale was binnen. Gebrand op een tornooizege kwam Bono vrij vlug 3-2 voor en na enkele flitsen won hij verdiend met 5-3.


Rechts op de foto: Bono Harzé. (foto: Tom Harzé)

Herenthouts bedrijf ontwikkelt toestel dat valse eurobiljetten detecteert

Het bedrijf Cash Systems Technology uit Herenthout brengt een toestel aan de man dat valse eurobiljetten detecteert. Het apparaat heeft slechts enkele seconden nodig om een bankbiljet op verschillende punten te scannen.
Bij de intrede van de euro beweerde men dat de biljetten heel moeilijk te vervalsen waren. Ondertussen blijkt dat de kwaliteit van valse biljetten beter is dan verwacht. Cash Systems Technology brengt nu een detector uit die biljetten grondig en snel controleert. Het apparaat, de V&T 8750E is een ware nachtmerrie voor valsemunters.
“Het idee komt van ons bedrijf maar de verdere ontwikkeling en uitvoering gebeurt in Azië”, vertelt woordvoerster Annick De Grave van Cash Systems Technology van in Het Nieuwsblad. “Het toestel test onder meer de papierdikte, het hologram, de magneetdraad en de inkt van biljetten.” Het apparaat heeft ook geen problemen met bankbriefjes die al langer in omloop zijn of met vuile biljetten. “Maar het hologram of de magneetdraad mag niet beschadigd zijn”, voegt De Grave er aan toe. “Soms laten mensen nog geld in kledingsstukken zitten tijdens het wassen. Door sommige waspoeders vervaagt de inkt van eurobiljetten. De V&T 8750E herkent die gewassen biljetten toch als echte biljetten. Heel wat andere toestellen bestempelen zo'n bankbriefje als vals”, weet Annick De Grave.
De detector is ontwikkeld voor handelaars en controleert alle eurobiljetten van 5 euro tot 500 euro. “Vroeger werden voornamelijk biljetten van 50 euro nagemaakt. Tegenwoordig duiken er meer en meer valse briefjes van 10 en 20 euro op”, stelt De Grave.

De nieuwe biljetdetector is enkel te koop bij Cash Systems Technology. Belangstellenden kunnen een afspraak maken voor een demonstratie. Info: 014-40 06 22.

maandag 3 oktober 2005

Voetbaluitslagen (1 en 2 oktober 2005)

Derde provinciale C: Herenthout - Grasheide • 2-3 (2/10/2005)

KBLVB Eerste klasse (1/10/2005)
Fiat De Kroon - SK Diamant • 3-1
Heffers - Valvecke • 1-3
KBLVB Tweede klasse A (1/10/2005)
d'Enneke - Diamantschijf • 4-0
Witte Gracht - Atletico • 6-3
De Weerdt - Lindau • 2-0

Volleybaluitslagen (1 en 2 oktober 2005)

Beker van Antwerpen - Heren (2 oktober 2005):
VC Herenthout (1N) (+2) - Puurs (Liga) • 3-0
Puurs stuurde zijn divisieploeg i.p.v. zijn ligaploeg, VCH kreeg dus twee punten voorsprong ondanks de lagere rangschikking van de tegenstander. De thuisploeg kwam nooit in de problemen tegen een bleke tegenstander en plaatste zich gemakkelijk voor de achtste finale. Trainer Spittaels gaf al zijn spelers speelgelegenheid. (setstanden: 25-17, 25-18 en 25-19)

Beker van Antwerpen - Dames (1 oktober 2005):
VC Herenthout (1P) (+6) - Mendo Booischot (1N) • 3-1
Verrassing van formaat waarin VCH de volgende ronde heeft bereikt door het veel hoger gerangschikte Mendo te verslaan. De zelfzekere bezoeksters wonnen de eerste set vrij vlot. Van zodra VCH minder onder de indruk was van de tegenstander ging het verdiend naar 1-1. In de derde set werd de nationaler zelfs weggeserveerd. Enkel op het einde van de vierde set sputterde de motor even. Libero Birgit Mylle en aanvalsters Leen De Pooter en Charlene Verheyden speelden een beresterke partij.

Vlaamse Beker - Heren: VC Herenthout (1P) (+4) - FH Nijlen (1D) • 0-3

Wegenwerken Wiekevorst

Vandaag starten wegenwerken tussen Wiekevorst Dorp en het pompstation in Herenthout. De werken zullen bijna een heel jaar duren. Er wordt gestart op de Herenthoutse Steenweg ter hoogte van het kruispunt met Wiekevorst Dorp. Tot aan de Belstraat wordt de volledige rijweg heringericht. Er komen ook nieuwe voetwegen, fietspaden, een rijweg van 6 meter breed in asfalt en nieuwe riolering. Ook tussen de Belstraat en de Dalstraat komt er nieuwe riolering. Vanaf de Dalstraat tot aan het pompstation in Herenthout wordt de persleiding vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid langs de Doornstraat in Morkhoven.

Gedeeltelijke zonsverduistering

Om 9.51 uur begint in België een gedeeltelijke zonsverduistering. Volkssterrenwacht Urania in Hove zet voor de gelegenheid zijn deuren open. Voor de inkomprijs van 5 euro (kinderen betalen 4 euro) krijg je een eclipsbril, een deskundige uitleg en een eclipskrantje. Alle Urania-telescopen staan op de zon gericht en zijn beveiligd met zonnefilters. Zo kan je veilig en in de beste omstandigheden naar de verduistering kijken.
Op de eclipssite Eclips 2005 kan je deze zonsverduistering live volgen. Op deze pagina zet Volkssterrenwacht Uriania elke halve minuut een beeldje van de actuele zon, gezien door een van de telescopen op de sterrenwacht. Je kan er terecht voor actueel zonsverduisteringsnieuws, en ook van de Urania waarnemers in Spanje mag u de nodige waarnemingsinformatie verwachten. Wie in regio Antwerpen woont, kan de live webcast ook volgen via de dagtelevisiekrant van de regionale zender ATV.

WAARSCHUWING: Kijk nooit naar de zon zonder aangepaste oogbescherming, ook niet tijdens de gedeeltelijke of ringvormige fase van een zonsverduistering. Dit kan blijvende oogschade, tot blindheid toe, als gevolg hebben. Het gebruik van een onbeschadigde eclipsbril is zowat de enige veilige methode om rechtstreeks waar te nemen. Gebruik deze echter nooit in combinatie met een optisch instrument.

WAAR & WANNEER Volkssterrenwacht Urania, Jozef Mattheessensstraat 60, 2540 Hove • Maandag 3 oktober 2005, vanaf 9 uur.
INFO Tel.: 03-455 24 93 - Fax: 03-454 22 97 - e-post.

zondag 2 oktober 2005

Peeters-Vervoort 25 jaar jong

Vandaag hebben meer dan anderhalf miljoen mensen in België een bedrijf bezocht. In Vlaanderen daagden 843.000 mensen op en dat is meer dan ooit tevoren.
Al 15 jaar lang gooien meer dan honderden bedrijven jaarlijks hun deuren open voor belangstellende bezoekers. Telkens opnieuw maken veel mensen van die gelegenheid gebruik. In ons dorp kon je vandaag een kijkje achter de schermen nemen bij Peeters-Vervoort. Het ‘plantenland’ aan de Nijlense Steenweg bestaat dit jaar trouwens 25 jaar.

Het bedrijf kweekt voornamelijk voor de particuliere verkoop. Maar Peeters-Vervoort heeft ook een gespecialiseerde afdeling tuinarchitectuur en kan wat betreft het aanleggen van bedrijfstuinen bogen op meer dan 20 jaar ervaring. Tijdens de Open Bedrijvendag waren en verschillende demonstraties, waaronder de Weed-It, een machine die met lasertechnologie het onkruid op verharde wegen en stoepen kan verwijderen. Voor de kinderen was er animatie voorzien. De opbrengst van de cafetaria gaat naar Kom Op Tegen Kanker.

‘De Sussen en de Geuzen’ veroveren Gent

Vandaag lezen we op de weblog van ene Bart Vandamme hetvolgende: “Tijdens het neuzen in de lijst regisseurs wiens films in Gent (32ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen, nvdr) zullen worden vertoond, zowaar een ex-kotgenoot en kameraad van me ontdekt. Fenomeen en Itegems enfant terrible Dieter Dresselaers is recent afgestudeerd en zijn eindwerk wordt vertoond in de ACE Competitie voor Vlaamse studentenkortfilms. Het verhaal gaat over de clash tussen twee dorpsfanfares en dat verbaast me niks. Tieter - zelf begenadigd dorpsmuzikant - kennende, kan ik me de soundtrack en stijl al levendig voorstellen. De voorstelling is ergens overdag, maar ik denk toch dat ik wel extra moeite ga doen om zijn werkstuk eens te gaan bekijken!”

WAT ACE Competitie voor Vlaamse Studentenfilms. In samenwerking met ACE Digital House organiseert het festival voor de vijfde keer een competitie voor alle kortfilms die studenten van onze Vlaamse filmscholen RITS, KASK en Sint-Lukas maakten. De prijs bestaat uit een premie van 2.000 aan de regisseur en een postproductie premie ter waarde van 7.500 euro. Afhankelijk van de keuze van de winnaar kan dit bedrag voor bijvoorbeeld een off- en online montage gemaakt worden, eventueel aangevuld met andere digitale beeld- en geluidsafwerking.
WAAR & WANNEER Kinepolis, Gent • Woensdag 19 oktober 2005, vanaf 14 uur.

zaterdag 1 oktober 2005

Kaarsendief slaat opnieuw toe

De kaarsendief die eerder deze week in de Kapel van de Uilenberg 15 kaarsen stal heeft weer toegeslagen. Nu ging hij er vandoor met kaarsen uit de Lourdesgrot op de Heikant. Ook een aansteker werd meegenomen. Opnieuw werden er 15 kaarsen gestolen. Wat de geheimzinnige dief bezielt is niet echt duidelijk. Misschien plant hij of zij wel een kaarsjesavond of - erger nog - een kaarsenworkshop!